Skip to main content

Verdibaserte Banktjenester – Cultura Bank

Banktjenester. Det er kanskje ikke det du tenker på når du klikker deg inn på en blogg som handler om bærekraft og reduksjon av forbruket. Men som vi alle vet, penger styrer verden i dagens kapitalistiske system, enten det er bra for miljøet eller ikke.

De fleste av oss har kanskje ikke et så stort forhold til banken sin. Vi har en brukskonto, kanskje et par sparekontoer og et kredittkort. Huslån hvis vi har kjøpt, kanskje? Vi er vanedyr og liker kanskje en bank sin nettbank mye bedre enn en annen bank, men i stor grad er det de samme tjenestene som tilbys til ørlitt forskjellig rente. Hva sparepengene dine brukes til når du ikke trenger de vet du antagelig lite om.

Så hva hvis jeg forteller deg at det finnes en norsk bank som har som hensikt å være så gjennomsiktig og tydelig med hva de gjør med pengene dine som overhodet mulig? Som tar gebyrer når du trenger det og attpåtil lar deg velge sparekontoer som støtter forskjellige veldedige organisasjoner?

Banken jeg snakker om er ikke fiktiv, men heter Cultura. Og de knuste resten av bankene da Fremtiden i Våre Hender og Forbrukerrådet gikk sammen for å lansere Etisk Bankguide.

La meg først få presisere at dette er ikke en affiliate post, selv om det kanskje kan virke sånn. Jeg bare synes dette temaet er så viktig at jeg dedikerer en hel post til det, og tilfeldigvis er det bare en bank i Norge som troner øverst.

Banking on values

I dag, 8. november, er den internasjonale banking on values dagen, eller dagen for å velge verdibaserte banktjenester. Hele konseptet er at de oppfordrer oss, som forbrukere, til å legge pengene der kjeften vår er, og støtte banker som deler vårt verdisyn.

Men hvordan kan du få til det, hvis banken din ikke vil fortelle deg hva de investerer i? Det enkle svaret er jo at du ikke kan det, som var en av grunnene til at etisk bankguide ble lansert.

Ansvarlig for dagen, nemlig «Global Alliance for Banking on Values» er en allianse der Cultura er medlem som eneste norske bank. Hele bevegelsen går ut på å bidra til positiv endring i banksektoren gjennom etiske, sammfunnsnyttige og bærekraftige investeringer som ligger åpent for kunden. Hvem som helst kan altså etterse inversteringene og bestemme om de ligger i tråd med egne verdier.

Dette er også prinsipper Cultura følger.

Cultura

Jeg husker ikke hvor jeg hørte om Cultura først, men jeg tror det var gjennom venners venner som nettopp hadde fått invilget lån til å starte opp økologisk geitedrift med ysting. Ingen andre ville gi de lån, men Cultura trodde på de. De er fortsatt en veldig liten bank I forhold til kjente navn som Nordea, DNB og Sparebank 1, og de har ikke alle de fasiliteter vi kanskje er vant til fra en større bank.

De tilbyr blandt annet ikke BSU så vidt meg bekjent (november 2018), og inntil nylig måtte du skaffe BankID fra en annen bank før du kunne bruke den i Cultura. Det siste har de nå rettet opp i, og dette kan skaffes ved oppmøte i deres filial i Oslo.

Dette med filial bare i Oslo er kanskje også noe noen vil se på som negativt. Men for å være helt ærlig, i disse digitale tider er det svært sjelden jeg faktisk stikker innom en bankfilial. Det aller, aller meste kan ordnes over nett, enten med chat, epost eller en telefonsamtale.

En av de tingene jeg virkelig liker med Cultura, er at jeg blir i godt humør bare av å gå inn på sidene deres. På aller første side står en liste over de siste oppdateringene, og de aller fleste av disse er korte saker om prosjektene de har støttet og menneskene bak dem. Svært ofte er dette lokale, økologiske og kunstneriske prosjekter som jeg gjerne støtter når bare jeg har oppdaget de. Så på den måten kan du kanskje si at Cultura også virker som en plattform for å oppdage nye, kule prosjekter både i nærområdet og landet generelt.

Sparekontoer

Så vidt jeg kan se, og så vidt meg bekjent etter å ha brukt Cultura forsiktig de siste årene, er at de er ærlige.

De er ærlige om at de tar gebyrer for å dekke avgifter, og de er ærlige om hva pengene dine brukes til. Så ærlige er de, at de også lar deg være med på avgjørelsen. De har nemlig en hel rekke forskjellige sparekontoer:

  • Miljøkonto – denne kontoen tjener du ikke rente på, men ved å bruke den kan banken låne ut penger til miljøprosjekter til en lavere rente som bare dekker de administrative kostnadene
  • Sparekonto og høyrentekonto – med disse får du henholdsvis litt eller høy rente. Renten du velger å tjene på sparepengene avgjør hvor mye Cultura må ta i rente når de låner ut pengene på andre siden.
  • Støttekonto – Per nå har Cultura 6 forskjellige veldedige organisasjoner du kan støtte gjennom sparepengene dine. Dette gjør du ved at banken donerer 1% av innskuddet ditt til organisasjonen du velger. Hvis du brenner for en organisasjon som ikke står på listen, kanskje du kan spørre de om de vurderer å opprette en konto?

Felles for alle de forskjellige sparekontoen er jo at du ofrer renter til deg selv for at andre skal få en fordel. Enten gjennom lavere rente til miljøprosjekter eller donasjoner til veldedige organisasjoner. Dette er med andre ord en god måte for deg som har litt luft i budsjettet til å støtte grundere som prøver å skape en bedre verden, uten at du nødvendigvis ser så enorm forskjell fra et år til et annet.

For meg selv vet jeg i alle fall at det ikke rentene på sparekontoen jeg lever av. BSU-kontoen begynner kanskje å bli fet nok til å kaste av seg litt, men det er ikke i dagligbanken jeg tjener penger. Jeg prøver derfor å flytte over en del av banktjenestene mine til Cultura. Ikke alltid like lett når både gubben og jeg ‘alltid’ har hatt samme bank, men alle monner drar.

Lokal og personlig

Det jeg selv virkelig liker med Cultura er at banken føles nær og personlig. De store, nasjonale bankene skal jo alltid favne mest og bredest mulig, og da blir det kanskje litt naturlig at de blir upersonlige. Jeg hadde nok en formening om at en bank var lik den andre, og at jeg ikke kunne gjøre noen innvirkning på hvordan de store bankene investerte pengene sine.

Men det kan vi altså, gjennom å velge banker som setter individ og samfunn over profitt og kapital.

På lik linje med at hva vi velger å bruke penger for sender en stemme om hva slags verden vi ønsker, så kan også bankvalget ditt gjøre det samme. Hvis vi alle viser at det er viktig for oss å vite hva banken bruker penger på, så vil kanskje de store bankene endre mønsteret sitt også.

Frem til da, kanskje kan du gi Cultura en sjanse? En liten grunder et eller annet sted i landet vil takke deg for det.

 

One thought to “Verdibaserte Banktjenester – Cultura Bank”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *