Skip to main content

Surdeigkjeks grunnoppskrift

Hvis du har en livlig surdeigstarter i hjemmet, så har du antagelig oppdaget hvor mye surdeigsoverskudd det blir når den stadig må mates. Til dette går det jo med ganske mye mel, så det ville vært synd å bare kaste alt overskuddet. Heldigvis har vi funnet en enkel og god oppskrift på salte surdeigkjeks som blir veldig gode hver gang. De kan varieres med forskjellige krydder, og formes akkurat slik du vil. Jeg pleier bare å kjøre pizzahjulet forsiktig over en kjevlet leiv, men hvis du har lyst og tid til å stikke ut forskjellige former, så må du gjerne det.

De som noen gang har vært nysgjerrige nok til å smake på starteren sin vet at det er en god grunn til at det heter nettopp surdeig. Denne syrlige, fyldige smaken er nettopp noe av det som gir en fyldig smak til disse kjeksene.

Introduksjon

Oppskriften på surdeigkjeks er veldig enkel. Men med så mye annet som innebærer surdeig, så tar den litt tid. Deigen bør få hvile i romtemperatur i omtrent 6 timer før steking for å få utviklet de gode smakene. Heldigvis holder deigen seg i en tett boks i kjøleskapet i opptil en uke, dersom du ikke skulle ha tid til å bake de ut med en gang. Her i huset er det ofte søndag som blir den store surdeigkjeksbakedagen,

Ferdig hvilt deig, klar til kjevling. Dette er en ganske tung deig, så den hever ikke nevneverdig, men små luftbobler kan allikevel skimtes i overflaten.

Melblandingen bør hovedsaklig bestå av rug og/eller hvete, avhengig av hva du mater surdeigen din med. Jeg mater vår med hvete, så en blanding av sammalt og fint hvetemel blir veldig bra hos oss. Jeg eksperimenterer også med litt havregryn, en slant bygg/rugmel og forskjellige krydder. Rosmarin gir fantastisk smak! Alt er egentlig lov med disse, så lenge størsteparten av melet tilsvarer det du mater surdeigen med.

En leiv, klar til steking.

Denne oppskriften gir fire stekebrett med surdeigkjeks og bruker 3 dl surdeigstarter. Du kan selvfølgelig halvere eller doble oppskriften alt etter eget behov.

Surdeigkjeks er god som snacks, fantastisk til ost og som tilbehør til mat. En gang brukte vi de som erstatning for krutonger i suppe, og ble veldig overrasket over hvor lenge de holdt seg sprø. Vi har også servert de som salt, sprø snacks på spillkveld, og jammen var de populære der og. Disse får fort bein å gå på.

Surdeigkjeks, grunnoppskrift

  • 3 dl surdeigsoverskudd
  • 5-6 ss olivenolje eller annen olje
  • 3,5 dl mel (vi bruker en blanding fin og sammalt hvete)
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts bakepulver
  • Evt krydder
  • Ekstra salt

Bland surdeig og olje godt sammen, helst i en bolle som ikke er av metall. I et litermål blander du alle de tørre ingrediensene utenom ekstra salt.

Bland det våte og det tørre godt sammen. Kna, om nødvendig for å få inn alt melet. Dekk bollen med en tallerken, et klede eller lignende, og la stå et lunt sted i rundt 6 timer. Lagre deigen i kjøleskap hvis den ikke skal bakes ut med en gang. Den holder opp til en uke.

Forvarm ovnen til 175ºC. Del deigen i fire på en godt melet overflate. Kjevle deigen ca 1,5-2 mm tykk og mel etter behov så den ikke setter seg fast. Overfør leiven til en bakeplate og del opp i passe biter. Strø litt ekstra salt over etter smak.

Stek kjeksene 6-8 minutter. Snu bakebrettet om nødvendig hvis ovnen din steker litt forskjellig på hver side, og stek 6-8 minutter til. Kjeksene er ferdige når de er sprø og gylne. Avkjøles helt på rist før de oppbevares i en tett boks.

Hvis de er helt tørre før du oppbevarer de i en boks bør de holde i en måned eller mer. Vi har dessverre ikke fått testet dette, da de er spist opp lenge før den tid.

Her ble kjeksen litt godt stekt fordi de ble kjevlet litt tynne. Men de er fortsatt like gode!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *