Skip to main content

Makten i en lommebok

Da jeg satte meg ned for å skrive denne artikkelen, ville det vært enkelt å si at jeg følte ikke lite press på å klare å få frem akkurat det jeg ønsket å si på best mulig måte. På mange måter representerer dette essensen av mye av det jeg prøver å si med å starte opp dette lille nettstedet. Nemlig at vi som forbrukere har makt, enorm makt. Ikke bare annen hvert år når vi stemmer i enten kommunevalg eller stortingsvalg, men nesten hver eneste dag.

Penger og makt

Det er en kjennsgjerning at penger er makt. De rikeste personene i verden er også noen av de aller mektigste. Disse menneskene har enorm innflytelse og kan bidra til å hjelpe eller ødelegge hele bedrifter og i noen tilfeller regjeringer.

Men du har også ganske mye makt. Om du tjener lite eller mye, så ligger det enorm makt i lommeboken vår og hva vi velger og ikke velger å kjøpe som bevisst forbruker. Med mindre du bor helt adskilt fra omverdenen og dyrker alt av mat og tekstiler på egen hånd, så har du et behov for å kjøpe varer og tjenester fra andre mennesker og bedrifter fra tid til annen.

Ta for eksempel palmeoljeaksjonen som gikk i media for noen år tilbake, lansert av Framtiden i våre hender. En enorm mediaoppmerksomhet ble rettet mot bruken av palmeolje i norske matvarer, og hvilken enorm destruksjon dette fører til av regnskoger over hele verden. Norske forbrukere tok meldingen til seg, og mange begynte å lese bak på kjekspakken og sluttet helt eller delvis å kjøpe produkter med palmeolje som ingrediens.

Resultatet var jo selvfølgelig at produsentene følte presset i form av dalende salg. En etter en begynte de å legge om oppskriftene sine, og den dag i dag er mesteparten av norsk kjeks og småkaker i butikken palmeoljefri. Det må jo sies å være en enorm suksess.

Eksterne lenker:

Å være seg makten bevisst

Denne makten vi har som bevisst forbruker er ofte noe som blir glemt eller undertrykket. Vi blir fortalt at vi ikke kan gjøre noe mot de store bedriftene og konsernene, så vi begynner å tro på det. Det er jo nyttig for de nevnte bedriftene og konsernene at vi tror det og bare kjøper det som blir tilbudt eller det vi er vant til, men det er jo ikke helt sant. Som palmeoljehistorien over bekrefter har vi som forbrukere enorm makt til å sette fokus på problemstillinger, både med stemmeseddelen og med hundrelappen.

Bondens marked er jo et annet eksempel på at kunder vil ha noe og støtter opp om lokalmat. Her i Trondheim er Bondens marked alltid noe som trekker enormt med mennesker til torget for å handle og kikke på varene. Dette støtter opp om lokale bønder som kanskje er for små til å få varene sine inn i sortimentet til stadig større og mektigere dagligvareforretninger. Ofte begynner de kanskje på Bondens marked og beveger seg deretter sakte men sikkert inn i butikker når folk får øynene opp for produktet og produksjonen kan økes.

Når man velger å kjøpe enkelte varer økologisk i butikken, så er det ikke fordi jeg tror det er så veldig mye sunnere for meg som person å spise det. Til tross for at jeg er glad for å slippe mange av plantevernmidlene som brukes i konvensjonelt landbruk. Nei, jeg gjør det først og fremst for å støtte opp om økologisk landbruk. For å sende et signal til min lokale dagligvareforretning om at dette er varer jeg ønsker at de har i sortimentet, og på min egen, bittelille måte håper jeg at det hjelper en økologisk bonde å få hjulene til å gå rundt, og kanskje også oppfordre andre bønder til å legge om til økologisk drift, fordi etterspørselen øker.

Hvis flere tenker på samme måte, og legger et par økologiske alternativer i handlekurven, så vil det jo ha en effekt, uten at det nødvendigvis påvirker matbudsjettet for en hel måned så enormt mye.

Noen varer har større negativ virkning enn andre

Når det gjelder varer, så er det noen varer jeg er strengere med å kjøpe økologisk enn andre. De «tre store» er varer jeg heller velger å gå uten enn å kjøpe u-økologisk. Dette fordi disse varene skader mennesker, dyr og miljø globalt. Disse varene er:

Det er mange ting som tyder på at avocado også absolutt er noe vi burde kjøpe økologisk, da den er knyttet til både vannmangel for menneskene i områder der treet dyrkes, og problemer knyttet til plantevernmidler og organisert kriminalitet.

Disse er alle eksempler på varer der organiserte forbrukere kan gjøre en forskjell for menneskeliv langt fra vårt eget lokalsamfunn.

Felles for alle disse fire varene er også at de alle er luksusvarer. Det vil si varer vi i bunn og grunn kan klare oss uten, selv om mange sikkert ville blitt både slitne og gretne uten morgenkaffen, eller følt at det var en ganske trasig lørdag uten en liten skål sjokolade. Det er jo da vi må spørre oss: Er vår midlertidige nytelse virkelig viktigere enn andre mennesker?

Makten fungerer begge veier

Som det kanskje kommer frem, så har vi som forbrukere makt både i form av å boikotte produkter og ved å kjøpe produkter vi ønsker å støtte og se mer av. Selv må jeg innrømme at jeg har boikottet en viss, stor og internasjonal matprodusent helt siden jeg som ung tenåring fant en stor bit av en blå plastpose i en av deres sjokoladeplater. Senere samme uke fant min mor et kyllingben i et glass med babymat til min lillebror fra den samme produsenten. Siden den gang har jeg boikottet alle deres produkter. Dette var før vannskandalen deres ble kjent, og flere andre sluttet også å kjøpe deres produkter.

Det er jo nesten litt fantastisk, vi har nesten like mye makt ved å velge å kjøpe eller ikke kjøpe varer. Den første støtter opp om et konsept eller en bedrift vi ønsker skal overleve, og det siste kan sakte men sikkert påvirke en bedrift til å innse at deres produksjonsmetoder kanskje er litt avleggs og i verste fall menneskefiendtlige. Skal de overleve må de derfor legge om produksjonen sin.

Dette har jo blitt enda enklere i dagens digitale samfunn, der informasjon kan spres bare ved noen enkle tastetrykk. Negative så vel som positive kundeomtaler kan påvirke bedrifter enormt. Vi snakker jo med venner og familie om positive og negative erfaringer hvis de kommer til oss og ber om råd og hjelp til å velge mellom flere forskjellige produkter.

Vær en støttespiller

Her forleden gjorde Emil og jeg noe vi nesten aldri gjør: Vi busset ned til byen og gikk på kafe. Vi er begge huskjære mennesker og koser oss med å spare penger til vårt fremtidige hus, men i dette tilfellet var vi begge enige om at det var verdt å bruke litt penger på en liten, lokal og økologisk kafe nede på Bakklandet. Kafe Soil ble startet etter at jeg flyttet fra Trondheim første gang, av et menneske jeg hadde et kort møte med. Jeg har hatt lyst til å besøke kafeen hun startet helt siden vi flyttet tilbake til Trondheim for over et år siden. Her er det både klesbyttedager, frøbyttekafe og veganske alternativer, alt fra en liten, lokal og uavhengig leverandør. Kort sagt, alt man ønsker seg for et yrende og levende lokaltilbud.

så da vi først bestemte oss for å bruke en lørdag på å kose oss på kafe, så var det vel en selvfølge at vi valgte et sånt sted til forskjell fra de upersonlige og store kjedene. Det å kjøpe fra lokale bedrifter betyr også at en større del av pengene dine går til å støtte lokalsamfunnet. Dette i form av at overskuddet disse små bedriftene tar inn ofte blir brukt på andre lokale bedrifter, i form av både lønn og innkjøp av varer (Why buying local is worth every cent – infographic 2017, engelsk). Det er derfor kanskje ikke så rart at mange øko-entusiaster fremmer holdningen «tenk globalt, kjøp lokalt».

Det kan kanskje være fristende å føle avmakt over hvor store problemene i verden virker i forhold til hvor små vi selv er i den store sammenhengen, men fortvil ikke! Som vårt lokale eksempel i lille Norge med palmeoljeaksjonen demonstrerte, så står forbrukermakt fremdeles sterkt i verden. Vi kan gjøre en forskjell, og det gjør vi i det daglige ved å begynne med å ta noen små, bevisste valg.

Når dette blir innarbeidet som en vane vi ikke tenker over lenger, vil det kanskje også falle seg naturlig å snakke med nære og kjære om valgene man tar også, og hvorfor. Uten å mase på folk finnes det også enorm makt i det å leve ved eksempel. Når folk leser om andre som er annerledes fra dem selv, så tenker de kanskje ikke noe videre over det. Men når denne personen plutselig er i deres vennekrets blir de tvunget til å tenke over egne fordommer knyttet til folk som tidligere bare var «annerledes». Da blir de kanskje nysgjerrige, og begynner å spørre hvorfor du gjør som du gjør. Kanskje blir de også inspirert til å endre en liten hverdagslig ting i sitt eget liv?

Og slik kan forandring spre seg i samfunnet, litt etter litt. Ved å støtte tingene vi liker og prøve å gå foran med et godt eksempel. Det virker lite og kanskje også uannselig i den store sammenhengen, men effekten i det lange løp kan være enorm.

Så gå ut i verden og stem med lommeboken! Du blir kanskje overrasket over hvor stor effekt det kan ha.

2 thoughts to “Makten i en lommebok”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *