Skip to main content

Hjemmelaget epleeddik av skrell og kjernehus

Første dag og første post – velkommen til I Pakt Med Naturen, bloggen om bærekraft og ressursutnyttelse!

I dag vil jeg prate om epler. Akkurat nå er det høst her i Trondheim. Løvet har begynt å gulne på trærne og det bugner av norske epler både i hager og i butikkene.

Når du har laget den deilige eplekaken, eplepaien eller store runden med eplemost, så er det mange av oss som står igjen med store mengder epleskrell og kjernehus som bare kastes. Vel, aldri mer! Her kommer en super oppskrift som bruker alle restene fra epleslangen og lager fantastisk epleeddik. Denne eddiken bruker jeg akkurat som jeg ville brukt annen butikkjøpt eddik, både i matlaging, til baking og på salater.

Oppskriften jeg introduserer her kan med hell også brukes for annen frukt med samme resultat. Har du kanskje prøvd pæreeddik, plommeeddik eller ripseddik?

Trinn en: Skaff deg noen epler

Dette kan være fra egen hage, naboens hage, noen du kjenner sin hage, bondens marked eller den lokale butikken. Bonuspoeng for kortreist frukt og hjemmelaget fruktpose.

Trinn to: Skrell og lag noe deilig

Enten det er bestemors eplekake eller din prisvinnende eplemost, skrell eplene og bruk fruktkjøttet til å lage noe godt. Her i huset er vi veldig glad i eplecrumble (bakte epler med et lokk av sprø havregryn med sukker og kanel), som er genialt å lage i porsjoner og fryse ned til vi får gjester.

Trinn tre: Legg restene i bløt

Finn frem et stort, rent glass og putt alle restene av skrell og kjernehus i glasset. Fyll på med rent vann og kanskje en teskje sukker, men det siste er ikke strengt tatt nødvendig. Legg lokk eller gassbind/tøy over for å hindre insekter å komme til, men det er viktig at glasset ikke er tett.

Her ser dere mitt glass etter et par dagers fermentering. Jeg har brukt et 1.5 liters glass med patentlokk, men uten gummipakningen. Jeg har også puttet et lite syltetøyglass på toppen, noe som hjelper med å holde alle eplebitene under vann.

Rør om i epleblandingen din minst en gang om dagen, gjerne et par ganger om dagen. Dette tilfører luft til blandingen og gjør at fermenteringen går raskere. Det sørger også for at de samme eplebitene ikke ligger øverst i vannskorpen hele tiden, noe som kan føre til mugg.

La blandingen stå i en til to uker på benken før du går videre til neste trinn.

Trinn fire: Sil og hell på flasker

Etter et par uker bør det være en tydelig lukt av eddik fra epleblandingen din. Etter to uker skal fermenteringen også ha omdannet mesteparten av fruktsukkeret til eddik, noe som skaper CO2 og bobler. Du kan nå trygt sile eplebitene gjennom et klede og helle eddiken din over på flasker. Eplebitene kan komposteres, og din epleeddik er klar for bruk.

Jeg anbefaler å åpne flasken jevnlig, spesielt den første måneden etter tapping. Det vil fortsatt foregå fermenterring i flasken, og lang tid uten å slippe ut gass kan føre til at det bygger seg opp trykk i flasken og at den i verste fall eksploderer. Dette har jeg heldigvis aldri opplevd på mitt eget kjøkken, men jeg har hørt om tilfeller der andre har vært uheldige.

Jeg er glad i patentkork, også på flaskene mine, da det er lett å rengjøre de og koke pakningene når jeg konserverer mat. En god patentkork skal også kunne slippe ut gass gjennom gummipakningen, uten å slippe luft inn i flasken. Dette er allikevel ikke noe jeg stoler blindt på, så jeg passer på å åpne flaskene jevnlig.

Epleeddik vil bli sterkere jo lenger den står lagret, og kan lett lagres i et år eller mer. Fersk epleeddik bruker jeg gjerne i matlaging, til baking eller som salatdressing, mens eddik som er et par måneder eller mer også kan brukes til rengjøring.

Eddik fra eplevin vil selvfølgelig også fungere like godt, og vil ofte være klarere og dypere på farge. En venninne lagde ripseddik av en flaske hjemmelaget ripsvin, og den smaker fantastisk!

2 thoughts to “Hjemmelaget epleeddik av skrell og kjernehus”

  1. Hei!

    Kan du lage en post med smarte tips til rengjøring i hus som er i pakt med naturen?
    Mistenker vi alle kan bli bedre til å ikke kjøpe såper og rengjøringsmidler fra butikk. Blir jo mindre plast også.

    Keep up the good work!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *